Dr. Ionut Garjoaba | Chirurg Veterinar
Sfaturi

Câteva Sfaturi Pentru Alegerea Animalului De Companie

Ionut Garjoaba
#Sfaturi
Feature image

Cu toții știm cât de important este să facem o alegere potrivită atunci când ne alegem un companion (animal de companie), ce urmează să trăiască o perioadă de timp însemnată alături de noi și să devină inevitabil un membru al familiei

Având în vedere atât frecvența cât și capacitatea relațională net superioara altor specii, câinii și pisicile sunt subiectul principal al recomandărilor din acest material.

1.CÂINE SAU PISICĂ?

În mod normal, alegerea ar trebui să fie influențată de habitatul pus la dispozițIe companionului, (tipul de locuință, dimensiunile acesteia și foarte important cât de ușor se realizează accesul între locuința companionului și locul de plimbare-parcuri etc. )

Concluzionând, putem spune că pentru cei care locuiesc în apartamente și locuințe de dimensiuni mici, este de preferat să se orienteze către pisici sau rase de câini de talie mica spre medie(maxim 10 kg la maturitate ex: Bichon, Pekinese,Yorkshire Terrier etc. )

Rasele de câini mari și foarte mari ( 15 -100 kg) sunt indicate pentru familiile care dispun de locuințe generoase din punct de vedere dimensional ,ce poseda si curți aferente, acolo unde multe dintre aceste rase i-și pot pune în valoare calitățile specifice ( ex: paza teritoriului și protecția familiei )-Ciobănescul German , Dobermanul, Ciobănescul belgian Malinois, Schnauzer uriaş etc.

Bineînțeles că în ceea ce privesc felinele (pisicile), ele se adaptează cu succes atât în spațiile reduse cât și în cele de mari dimensiuni, însă trebuie acordată o atenție sporită relației acestora atât cu “vechii prieteni” (câinii) cât și cu alte specii ce pot intra în contact i care le pot invada teritoriul (felinele fiind o specie ce-și protejează foarte bine teritoriul, iar în unele cazuri pot deveni uimitor de agresive)

2. ALEGEREA RASEI POTRIVITE

Aceasta se realizează în strânsă corelație cu temperamentul rasei respective și posibilitatea stăpânului de a răspunde pozitiv acestui temperament specific fiecărei rase.

Astfel persoanele care nu sunt hyperactive, sau nu au posibilitatea de a se deplasa pe distanțe lungi sau de a acorda foarte mult timp pentru a se juca sau a raspunde solicitărilor unei rase hyperactive,în mod normal ar trebui să achiziționeze o rasă cu un temperament limfatic (calme,liniștite), mai ales atunci când vorbim de câini. Ex: – English Toy Spaniel, Basset Hound, Pug, Sussex Spaniel etc.

Pentru famliile cu copii este recomandat să achiziționeze o rasă de câini care relaționează foarte bine cu cei mici, acest lucru având o influență net pozitivă asupra componentei psihice și asupra capacitățII relaționale a copiilor. Dintre aceste rase amintesc: Golden retriever, Labrador retriever, Collie , de multe ori o calitate deosebită în a relaționa cu cei mici o prezintă rasele comune de câini.)

Referitor la rasele de câini destinate unor servicii speciale,(vânătoare, pază teritorială șau de personae: Ciobănescul German, Bracul German, Setterul etc.) este indicat ca acestea sa fie folosite atât pentru îndeplinirea acestor servicii, deși de foarte multe ori cu aceste rase omul poate stabili legături sentimentale deosebite.

Cel mai important este să înțelegem că atunci când decidem să alegem un companion patruped, trebuie să dispunem de condițiile necesare pentru a putea asigura o BUNĂSTARE RIDICATĂ companionului nostru.

Un animal are o BUNĂSTARE RIDICATĂ ,dacă este sănătos, confortabil, bine îngrijit, se află în condiţii de siguranţă, are posibilitatea de a-şi exprima comportamente fireşti (înnăscute) şi dacă nu suferă de stări neplăcute precum durere, frică sau stres.

← Înapoi la cazuri